Hoe verbeter je de houding van je bovenlichaam

Hoe je in het dagelijkse leven je lichaam draagt en beweegt, zal uiteindelijk bepalend zijn voor je manier van rijden. Je lichaam reageert op externe stimuli. Zelfs wanneer jij de eerste 10 minuten van je rijles mooi recht op je paard zit, zal je ondervinden dat je lichaam na een tijdje terugkeert naar zijn dagelijkse houding, vooral als je moe wordt.

Muscle memory

We hebben allemaal een “gewoontehouding” waar we telkens naar terugkeren. Dit komt door “muscle memory”, waar ik het later nog over zal hebben. “Muscle memory” kan je veranderen en “herprogrammeren” door een goed bewustzijn van je lichaam te ontwikkelen, te leren voelen, en vooral door er dagelijks aan te werken.

Goed paardrijden start met een onafhankelijke zit en een goede lichaamscontrole. Als ruiter stuur je je paard namelijk aan door middel van je lichaamshouding. Een goede lichaamshouding helpt het paard om zijn eigen balans te vinden. Alleen maar de beweging meevolgen is niet voldoende. Paarden zijn van nature niet gemaakt om een ruiter te dragen en dus weet jouw paard niet hoe hij moet bewegen met jou op zijn rug. Dat moet hij leren door training, en jij bent de trainer van je paard, niet je lesgever, want jij zit erop!

Sommige ruiters denken dat het paard hen zal leren rijden, maar dat is vaak niet zo. Tenzij je een schoolmaster hebt, en die zijn zeldzaam en kosten heel veel geld. Gelukkig hebben we in de studio Toto Jr de paardensimulator staan. Dus als je graag aan je techniek wil werken, kom maar langs! Ik begeleid je met plezier.

Om je paard goed te trainen moet je dus zelf eerst in balans zijn en de nodige kennis hebben over wat je met je zit en beenhulpen moet doen.

Velen onder ons hebben helaas een “foute” houding aangenomen en zijn niet meer in balans. Dit komt voornamelijk door de dagelijkse sleur, ons werk of door pijn. Veel in de wagen zitten, achter de computer zitten, hangen in de zetel voor de TV, zelfs slapen op je zijde zal een invloed hebben op je bespiering en houding. Deze “gewoonte” houding zorgt ervoor dat je bepaalde spiergroepen minder, en andere juist meer gaat gebruiken. Bepaalde spieren zullen dus zwakker zijn, en andere spiergroepen zullen verkort en sterker zijn. Hierdoor is je lichaam uit balans en treden er bewegingsbeperkingen op.

Wat is die goede lichaamshouding nu eigenlijk en hoe bereik je die? Een goede lichaamshouding noemen we “neutral spine” of ook “verticale balans”

Alles begint met je wervelkolom en de S-curves die daar aanwezig zijn.

Er zijn drie natuurlijke curves in je wervelkolom, in je nek, je bovenrug en in je onderrug. Als deze drie curves goed in balans zijn is je rug stabiel en heb je een ‘neutral Spine’.

Een neutral spine is dus geen kaarsrechte rug, maar een rug met natuurlijke en flexibele S-curves. Deze curves helpen je om je lichaam in balans te houden en je armen en benen onafhankelijk te bewegen.

Op het paard moet je deze curves van je wervelkolom langer of kleiner kunnen maken, zodat je de beweging van de paardenrug kan absorberen en indien nodig je paard ook een richting/buiging te geven. Een neutral spine is heel stabiel zonder stijf te zijn.

Het oude regeltje dat je een loodlijn moet kunnen trekken vanaf je oren, naar het midden van je schouders, heupen en hielen klopt dus nog steeds, maar het is voor vele ruiters moeilijk om aan te voelen of ze wel juist zitten

Doe de test. Zit op je paard en kijk naar beneden, kan je je tenen zien? Dan is je been te ver naar voren en zijn je zitbeenknobbels naar voren geschoven waardoor je achter de loodlijn zit. Hierdoor ben je achter de beweging van je paard en zal je paard reageren door sneller of trager dan zijn eigen gebalanceerd tempo te lopen. Wanneer dit gebeurd zal je voorover gaan leunen om je balans terug te vinden, en de situatie wordt erger. Je bent uit balans, en hierdoor is ook je paard uit balans, met als gevolg dat hij rugpijn krijgt of allerlei andere klachten. Het omgekeerde is ook mogelijk, dat je romp net vóór de loodlijn valt. Je zal de neiging hebben te knijpen met je knieën, je beugels te verliezen of net andersom je hakken diep naar beneden te drukken. Hierdoor blokkeer je de beweging van je lichaam evenals de rug van je paard. Je paard loopt op de voorhand en maakt ook een holle rug.

Een neutral spine is de basis van een onafhankelijke zit. Om dit te bereiken moet je eerst foute bewegingspatronen veranderen. Dit bereik je door dagelijks, naast je paard, aan je eigen houding en conditie te werken. En dit niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Want een paard goed kunnen trainen is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt een zekere intelligentie en begrijpend vermogen nodig alsook heel veel zelfdiscipline.

Heb je hulp nodig om je neutral spine positie te vinden? Maak dan een afspraak en kom naar de Equipilates en flexchair studio. We helpen je graag verder.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn