Hoe de beste ruiter in jezelf naar boven brengen

Wij hebben allemaal foute gewoontes waarvan we eerst zelfbewust van moeten worden en die tijd zullen nemen om af te leren. En leren doe je het best door te leren voelen en door te zien wat er gaande is.

Voelen is het nieuwe weten

De meeste ruiters beseffen dat er nog werk is aan hun houding en willen ook hun best doen om deze houding te verbeteren.

Les volgen bij een goede instructeur alsook het begrijpen van de psychologie van het paard, zal enorm helpen. Het begrijpen van de theorie over hoe je zithulpen moet toe passen, alsook het correct omzetten van de theorie naar de praktijk, is onontbeerlijk om een goede rijtechniek te ontwikkelen.

Wij hebben allemaal foute gewoontes waarvan we eerst zelfbewust van moeten worden en die tijd zullen nemen om af te leren. En leren doe je het best door te leren voelen en door te zien wat er gaande is.

Teruggaan naar de basis kan voor velen het gevoel geven een stap achteruit te nemen, maar door dit te doen kan je hulpzame tips ontdekken die heel simpel lijken, maar die toch een grote invloed op de prestaties van je paard zullen hebben.

Over de komende weken zullen we een kijkje nemen naar de verschillende aspecten van het rijden waar vaak fouten voorkomen.

De basis van goed paardrijden is het ontwikkelen van een onafhankelijke zit. Is je zit gecoördineerd, soepel en in controle, dan zal je arm en beenligging automatisch ook beter zijn en wordt het gemakkelijker om een stille hand en een stil been te ontwikkelen. Je kan dit enkel bereiken met vastberadenheid en door te volharden in je training.

Niemand heeft ooit gezegd dat paardrijden gemakkelijk was. Zoek iemand die je kan begeleiden in je leerproces.

Wil je niet aan jezelf werken? Dan is je paard er de dupe van en kan je beter een fiets kopen of een andere sport als hobby kiezen.

Ben je er klaar voor?

Volg ons en we zullen onder andere het volgende bespreken:

– wat is “neutral spine” en wat is er nodig is om het te bereiken
– wat is “verticale balans” van de ruiter en hoe bereik je dit
– hoe krijg je een effectiever en stil onderbeen
– hoe krijg je lichte handen
– hoe bereik je een correcte verdeling van je gewicht in het zadel

Je moet er wel rekening mee houden dat, terwijl je bezig bent aan je eigen houding en zit te werken, je rijtechniek eerst wat achteruit zal gaan.

Dit komt omdat je je eigen lichaam aan het heropvoeden bent en een nieuw bewegingspatroon aanleert. Hierop zal je paard ook anders op reageren.

Dit kan frustrerend zijn en helemaal niet voordelig als je net in het wedstrijdseizoen bent. Kies dus het juiste moment om hier aan te werken.

Met volharding zal je paard gewent geraken aan je nieuwe houding, balans en rijtechniek.

Je “nieuwe” onafhankelijke zit ervoor zal zorgen dat je veel beter zal presteren dan voorheen in je “oude” zit.

Laat ons dus eens nadenken over de basis en over wat ervoor zorgt dat een ruiter goed in balans is.

Neem nu bijvoorbeeld Charlotte Dujardin. Naast het feit dat ze veel talent heeft, werkt ze dagelijks heel hard aan haar houding. Ze heeft een goede “verticale balans” en “neutral spine” positie, haar lichaam is sterk en soepel, en ze geeft de correcte hulpen. Ze kan al haar lichaamsdelen afzonderlijk en in controle bewegen, zonder haar balans te verliezen. Dit kan je enkel door hard te trainen aan je bespiering, balans en symmetrie. Daarom doet zij heel veel aan Pilates en volgt ze intensieve begeleiding van een ruitersport fysio.

Een paard zal vaak proberen te compenseren voor de fouten van de ruiter. Dit zal zich reflecteren in de balans van het paard, zijn bewegingspatroon en tot slot ook in zijn prestaties. Na een tijdje “er toch doorheen te rijden” zal hij er rugpijn van krijgen, of andere gedrags- en of orthopedische problemen, waardoor hij een “chronische” patiënt wordt voor je osteopaat of dierenarts. Dit zal je belemmeren om naar een hoger niveau te trainen en om je echte potentieel te bereiken.

Het is niet voor elke ruiter of amazone weggelegd om automatisch en natuurlijk in de juiste houding te zitten. En zelfs al denk je recht te zitten, is dit in de realiteit soms niet het geval. Eenmaal je bewust bent indien je recht of scheef zit, en welke je voorkeur kant is, kan je beginnen met aan je houding te werken.

Een goede professionele begeleiding en bewust oefenen zal je helpen uit je oude bewegingspatroon te komen. Eenmaal je je houding hebt verbetert in halt (neutral spine, romp, handen en benen) kan je beginnen oefenen in stap, doorgezeten draf en galop.

Elke verbetering in jouw eigen balans en meegevendheid zal door je paard sterk geapprecieerd worden. Gedaan met wiebelende benen en armen en met het bonken in je zadel of met sleuren in de mond van je paard.

Heb je de mogelijkheid om te trainen op een paardensimulator zoals wij in onze studio hebben bij Equiphys, dan zal je ondervinden dat de lessen en oefeningen op de simulator, evenals de Equipilates oefeningen, van onschatbare waarde zijn ter verbetering van je houding en rijprestaties.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn