WIE IS JOELLE

FOLLOW

YOUR

DREAMS

 

 

Mijn passie voor paarden is de drijfveer achter mijn praktijk

Van kinds af aan was ik gek op paarden, ik wou naar de sportschool gaan om professionele ruiter te worden.

Helaas mocht ik niet van mijn ouders. “Dat is geen echt beroep”, zeiden ze. “Daar kan je geen geld mee verdienen”. Ik moest dus mijn middelbaar afwerken en erna een “echte” studierichting volgen.

Mijn grote droom was kapot, maar wat er in de plaats gebeurde …

Wel … dat werd dus één groot avontuur dat niemand had kunnen voorspellen.

Ik belandde uiteindelijk op de schoolbanken van de Royal Veterinary College in Londen om Dierengeneeskundige Fysiotherapie te studeren. 

Ik bleef 10 jaar in Engeland werken om daarna in Duitsland, Denemarken en Florida te belanden om elite sportpaarden en professionele ruiters te behandelen en met echte topmensen te werken.

Hoe is dat gebeurd? Wel, in het leven bestaat geen toeval.

Ik ben een doorzetter en ik geef mijn idealen nooit op!

I don’t take “no” for an answer!

Ik ben ervan overtuigd dat als je echt iets wil, en je echt in jezelf gelooft, dat je alles kan bereiken.

“The body achieves what the mind believes” dat is mijn motto.

Hieronder lees je mijn verhaal in vogelvlucht.

A taste of...

curriculum vitae

20 jaar ervaring in het behandelen van sportpaarden & ruiters op nationaal en internationaal niveau.

Opleidingen

Bijscholing

Functies

Training & stages

Waarom doe ik wat ik doe?

Ik ben mijn carrière gestart als fysiotherapeut voor paarden omdat ik graag de paarden wou helpen. Ik zag dat er veel leed was in de paardensport en ik moest daar iets aan doen. Ik ben een dierenliefhebber en kan niet tegen het oneerlijk behandelen van kwetsbare wezens.

Gedurende de 10 jaar dat ik in Engeland was heb ik met veel paarden en ruiters van elk niveau gewerkt.

Ik werkte heel nauw samen met orthopedische dierenartsen omdat het in Engeland verplicht is een schriftelijke doorverwijzing te krijgen van de dierenarts vooraleer fysiotherapie op paarden toe te passen. De Engelsen zijn daar heel streng, en je moet er de nodige diploma’s voor hebben.

In de UK kunnen enkel humane fysiotherapeuten zich specialiseren als paardenfysio, tenminste dat was zo in die tijd, nu kan helaas iedereen “paarden osteopaat” worden zonder enige medische basisopleiding.

Door nauw samen te werken met dierenartsen is het voor mij duidelijk geworden hoe onontbeerlijk het is om een goede diagnose en een goede samenwerking met de dierenarts te hebben.

Zonder een goede diagnose behandel je enkel symptomen en heeft je behandeling minder resultaat. De oorzaak wordt niet aangepakt en je geraakt in een vicieuze cirkel van chronische problemen.

In Engeland is teamwerk heel belangrijk en ik werkte dus ook nauw samen met de zadelpassers, de hoefsmid en de paardentandarts.

Ik leerde heel veel van de zadelpassers. Het boeide mij echt om te zien hoe snel de bespiering van een paard kon veranderen, en hoe snel de zadels moesten aangepast worden, zelfs soms al in 6 weken tijd, en twee, tot soms drie keer per jaar. Dat is daar normaal en iedereen boekt regelmatige zadelpascontroles in per jaar.

Door deze nauwe samenwerking hadden mijn behandelingen ook goede resultaten.

Engeland

In de UK studeerde ik aan het Royal Veterinary College te Londen. Ik behaalde er als enige Belg de 3-jarige Masters in Science Degree in Veterinary Physiotherapy.

Ik had het geluk full-time te mogen werken voor Victoria Spalding, de officiële fysiotherapeute voor het BEF, Brittish Equestrian Federation and World Class Program, en het Brits Olympisch Team.

Gedurende die periode werkte ik nauw samen met elite sportpaarden, trainers en orthopedische dierenartsen.

Uiteindelijk bleef ik 10 jaar in de UK en ik ga nog steeds regelmatig terug voor mijn vaste klanten.

Internationale Tour

In 2006 richtte ik mijn eigen praktijk op in Yorkshire. Dit opende voor mij de deuren om met andere internationale ruiters te kunnen werken die ik leerde kennen op wedstrijd.

Ik was voornamelijk intensief aan het werk in de dressuurwereld en reisde mee op het internationaal circuit met verschillende bekende ruiters zoals o.a. Catherine Haddad, Team U.S., en Stefan Vaningelghem, om hun paarden te behandelen.

In de springwereld begeleidde ik William Whitakker tot zijn vertrek naar de V.S.

Dit was een fantastische tijd die ik nooit zal vergeten!

Ruitersport Kinesitherapie

Al gauw begon ik in te zien dat ik bepaalde problemen niet kon oplossen zonder ook aan de houding van de ruiter te werken.

Bij bepaalde ruiters gingen al hun zadels scheef naar dezelfde kant, of werden de kussens altijd platter achteraan, of schoven de zadels altijd maar naar voren. Dit veroorzaakt veel pijn bij de paarden.

Ik begon mij meer en meer te verdiepen in de houding en biomechanica van de ruiter en zag al snel in dat dit de sleutel was. Als ik aan de ruiter kon werken, dan had ik een invloed op het zadel en op het paard. De drie beïnvloeden elkaar en vormen één geheel.

En zo begon ik meer en meer ruiters te onderzoeken en ruiter training te geven. Ik volgde een opleiding Equipilates in de UK, waar je wederom eerst pilates instructeur voor moest zijn om daarna je te specialiseren in ruiterpilates.

Dus ik volgde een opleiding bij Peak Pilates in Gent en begon zelf trainingen te volgen. Na eens sessie voelde ik mij als herboren, ik was veel rechter, ik voelde mij meer in balans en ook groter. Pilates deed het voor mij! Dit is een wonderbaarlijke methode om je lichaam in symmetrie te trainen. Ik gebruik dus heel veel pilates oefeningen in mijn ruitertrainingen.

Ik studeerde nog meer biomechanica, en ging zelfs naar de Verenigde Staten om in Florida een unieke opleiding te volgen in ruiterbiomechanica. Ik volgde daarna nog stage in de UK met de toenmalige Fysio van het Britse team. Daar ben ik weer met Engeland, maar ik moet zeggen dat ze toch héél véél voorsprong hebben op alles wat met wetenschappelijke research omtrent de paardensport te maken heeft.

De UK blijft mijn bron van kennis.

En zo is de cirkel rond. Ik starte humane kinesitherapie met als doel paarden te behandelen, en nu behandel ik uiteindelijk ruiters.

Eeuwige Student

En zo studeer ik nu nog steeds. Voor iemand die in het haar jonge jaren niet haar gewenste richting mocht volgen en haar voeten aan de school veegde, verbaast mij dit nog altijd. Ik ben verslaafd aan studeren. Wie had dat ooit gedacht?

Voor de toekomst heb ik nog grote plannen. Ik ondervind dat veel ruiters veel moeite hebben om in te zien dat zij de oorzaak kunnen zijn van hun problemen met hun paard. Het is natuurlijk pijnlijk om in te zien dat jij, onbewust, door onwetendheid of onvoldoende kennis, of zelfs door stress, je paard kan belemmeren in zijn groei of zelfs pijn veroorzaken. Paarden zijn sponsen en nemen alles op.

Nochtans is zelfbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel de enige manier om jouw paard pijnvrij te houden.

Daarom ben ik vorig jaar gestart met een opleiding in Equicoaching, zodat ik jullie ook mentaal kan helpen groeien en tot inzichten laten komen. Mindset en persoonlijke groei zijn heel belangrijk als je met paarden omgaat. Deze dienst staat nog niet op de website maar bij interesse neem gerust contact op!

Het grote plan is nu om in 2021, met al mijn kennis en ervaring, cursussen te maken voor jullie, ruiters en amazones, trainers en therapeuten, zodat ik door jullie meer paarden kan helpen.

Hoe meer kennis jij als ruiter hebt, hoe meer paarden jij ook kan helpen.

Waarom als klant voor mij kiezen?

Waarom zou je mij kiezen als jouw therapeut? Omdat ik volhardend ben, ik geef niet op.

Ik heb 20 jaar kennis en ervaring op gebied van het behandelen van paarden, zadelpassen alsook ruitertraining.

Dit gaat gepaard met de nodige erkende diploma’s.

Omdat ik reeds vele watertjes doorzwommen heb. Been there, done that, won the t-shirt.

Ik heb reeds het internationale circuit doorlopen, en dat draait vaak meer om geld en zo snel mogelijk goed presteren, dan om het paard zelf. Ik heb heel veel sportpaarden gezien met heel veel pijn ten koste van het “mooie plaatje”.

Daarom wil ik mij nu focussen op ruiters die echt van hun paard houden en het beste voor hun paard willen. Het doet er niet toe van welk niveau je bent, het belangrijkste is dat je vooruit wil en dat je eraan wilt werken.

Ik bied een uniek totaalpakket aan en ik ben heel eerlijk. Ik zal je geen smoesjes vertellen met een mooie glimlach en zeggen dat alles met een paar magische behandelingen, of met een nieuw zadel, terug goed komt.  Nee, je zal je wat moeten inzetten en open minded zijn.

Ik ben geen verkoper, ik ben een therapeut. Mijn focus ligt op genezing. Bepaalde mensen vinden het niet leuk om de waarheid te horen en daarom heb je misschien al horen vertellen dat ik een “vieze tante” ben.  Ja, als je niet leuk vindt wat ik te vertellen heb, dan komt dat misschien zo over. Misschien ben je er nog niet klaar voor…. maar soms is dat het enige medicijn.

Ik zie mezelf als de advocaat van het paard, het paard dat zoveel voor ons doet en dat vaak stilzwijgend veel moet verdragen.

Jouw paard verdient het beste!

Joëlle Steyt

Kinesitherapeute voor paard & ruiter

Ergonomisch zadelpasser