Wij coachen en begeleiden

Ruiters

DIE OP EEN BEWUSTE

EN GEDREVEN MANIER OP ZOEK ZIJN

NAAR EEN GEZONDE BALANS

The real movement starts with you

ruiter training

Een betere houding in het zadel is voor iedereen weggelegd.

De belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt zijn doorzettingsvermogen, en geloven in jezelf.

Goed paardrijden hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Er is geen mysterie of “quick fix”.

Er is echter wel “balans” of “geen balans”.

Om goed te presteren moet je in coördinatie kunnen bewegen met jouw paard.

Daarom investeer je in rijlessen en training.

Maar hoe zit het met jouw balans en coördinatie?

Het goede nieuws is dat er met een beetje inzet van jezelf, er een groot effect bereikt kan worden op de prestaties van jouw paard.

Jouw rijstijl verbeteren is nog nooit zo simpel geweest als met ons gepersonaliseerd oefenplan.

Joëlle Steyt

Kinesitherapeute voor paard & ruiter

Ergonomisch zadelpasser

SAMEN MET JOU

STELLEN WIJ BESTAANDE PROCESSEN EN BEWEGINGSPATRONEN IN VRAAG.

WE GAAN OP ZOEK NAAR DE ZWAKKE SCHAKELS IN JOUW LICHAAM.

OP BASIS VAN EEN UITGEBREIDE BODY SCAN MAKEN WE EEN ADVIES EN STAPPENPLAN OP.

JE LEERT WELKE VAARDIGHEDEN NODIG ZIJN OM EEN BETERE RUITER TE WORDEN.

ZO CREËREN WIJ RUIMTE VOOR EEN TRAINING DIE ECHT HET VERSCHIL MAAKT EN JOUW RIJPRESTATIES VERBETERT.

Move smart to a new start

bereik meer eenheid en plezier met je paard

Hoe je in het dagelijkse leven je lichaam draagt en beweegt, zal uiteindelijk bepalend zijn voor je manier van rijden.

Je lichaam reageert op externe stimuli. Zelfs wanneer jij de eerste 10 minuten van je rijles mooi recht op je paard zit, zal je ondervinden dat je lichaam na een tijdje terugkeert naar zijn dagelijkse houding, en dit ook vooral als je moe wordt.

We hebben allemaal een “gewoontehouding” waar we telkens naar terugkeren. Dit komt door “muscle memory”.

“Muscle memory” kan je veranderen en “herprogrammeren” door een goed bewustzijn van je lichaam te ontwikkelen, te leren voelen, en vooral door er dagelijks aan te werken.

Velen onder ons hebben een “foute” houding aangenomen door de dagelijkse sleur of door ons werk.

Veel in de wagen zitten, achter de computer zitten, hangen in de zetel voor de TV, zelfs slapen op je zijde zal een invloed hebben op je bespiering en houding.

Deze “gewoonte” houding zorgt ervoor dat je bepaalde spiergroepen minder, en andere juist meer gaat gebruiken.

Bepaalde spieren zullen dus zwakker zijn, en andere spiergroepen zullen verkort en sterker zijn.

Hierdoor is je lichaam uit balans en treden er bewegingsbeperkingen op.

Als je begint te trainen met een lichaam dat uit balans is, dan zal je de disbalans ook versterken en zal je work-out niet effectief zijn.

De basis van een goede training is dus eerst je lichaam symmetrisch in balans te brengen of te “kalibreren”.

Bij EQUIPHYS starten we eerst met het corrigeren van je gewoontehouding zodat je een goed fundament hebt om je ruiter training op te bouwen.

Hoe verlopen de sessies

move smart

De ruiter trainingen beginnen altijd met een Body Scan en het “kalibreren” of “rechtrichten” van de ruiter. 

De Body Scan is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde testmethode die speciaal voor ruiters is ontworpen en bestaat uit een intake gesprek, een biomechanische screening van je lichaam en ruiter specifieke functionele testen.

Via deze testmethode worden de werkpunten van de ruiter duidelijk in kaart gebracht.

Aan de hand van de resultaten stellen wij een doelgerichte en persoonlijk trainingsprogramma op.

Body Scan

Hoe is je lichaamshouding? Hoe voer jij ruiterspecifieke bewegingen uit? In welke mate compenseer je met je lichaam tijdens bepaalde bewegingen? Hoe beweeg je links versus rechts?

Kalibreren

Iedereen is uniek. Elk ruiterlichaam heeft een andere aanpak nodig. Met onze gepersonaliseerde kalibratie training zorgen wij dat je een goede basishouding hebt vooraleer je met je ruitertraining start.

Training

We zorgen voor een leuke en afwisselende routine met een duidelijk stappenplan bestaande uit Equipilates oefeningen, Fascia mobilisaties, Flexchair en Toto Jr training.

Trainingstraject

In 10 stappen naar een onafhankelijke zit

Goed paardrijden start met een onafhankelijke zit.

Dit kan je bereiken met bewuste controle en bewegingsvrijheid van je lichaam.

Hiervoor heb jij als ruiter verschillende vaardigheden nodig.

de vaardigheden van de ruiter in balans

STABILITEIT

Stabiliteit voor een ruiter betekent dat je lichaam het effect van externe krachten kan weerstaan. Tijdens het paardrijden onderga je continu externe krachten zoals de bewegingen van je paard, maar ook de zwaartekracht, centrifugale kracht en de snelheid spelen een rol. Om stil en stabiel te kunnen zitten moet je lichaam eigenlijk continue kleine bewegingen maken om de externe krachten te weerstaan, zoniet zit je te wiebelen op je paard. Deze bewegingen zijn voornamelijk kleine correcties die door je houdingsspieren worden gemaakt. Een ruiter met een goede stabiliteit heeft een goede balans en een goede handigheid van zijn houdingsspieren. Als ruiter moet je niet alleen handig zijn in het gebruiken van deze spieren, maar er moet ook een goede timing en coördinatie zijn om harmonie met je paard te bereiken.

MOBILITEIT

Mobiliteit betekent de beweeglijkheid of het gemak waarmee je jouw lichaam beweegt. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van beweging van je paard in de wending, of tijdens het meegaan van je zit in de verschillende gangen. Daarbij zijn de bewegingen weliswaar relatief klein, maar voldoende bewegingsvrijheid in belangrijke delen van ons lichaam zorgen ervoor dat een ruiter juist één wordt met zijn paard en als het ware “stil” zit en de bewegingen van het paard niet belemmert. We maken een onderscheid in skeletale mobiliteit (de soepelheid van de gewrichten) of de flexibiliteit van de weke delen (spieren en fascia). Een beperkte beweeglijkheid van bijvoorbeeld één heup in de draai naar buiten, samen met strakke spieren van je dijbeen zorgen ervoor dat je een heup niet goed kan openen en ontspannen waardoor de wending van je paard gehinderd wordt. Kleine beperkingen kunnen onopgemerkt een onnodig groter probleem worden.

KRACHT

Ten laatste moet de ruiter over voldoende spierkracht en uithoudingsvermogen bezitten. We moeten immers tijdens de gehele training ons lichaam onder controle kunnen houden. Het gaat hier dan niet enkel over de conditie van de spieren, maar ook over je eigen concentratie vermogen en mindset. Zelfs wanneer jij de eerste 10 minuten van je rijles je best doet en mooi recht op je paard zit, zal je ondervinden dat je lichaam na een tijdje terugkeert naar zijn “gewoonte” houding of “automatische piloot” houding, en dit ook vooral als je moe wordt. We hebben allemaal een “gewoontehouding” waar we telkens naar terugkeren als we onze concentratie verliezen. Hoe je in het dagelijkse leven je lichaam draagt en beweegt, is jouw “gewoontehouding” en zal uiteindelijk bepalend zijn voor je manier van rijden. Je gebruikt automatisch bepaalde spiergroepen minder, en andere juist meer. Hierdoor is je lichaam uit balans. Vooraleer je start met je training corrigeren we eerst deze disbalans zodat je “automatische piloot” houding in balans is.

onafhankelijk en stabiel zitten op jouw paard

Al deze factoren samen dragen bij aan de kwaliteit van je onafhankelijke zit en verticale balans te paard. Problemen in deze vaardigheden kunnen ontstaan door een oud letsel, pijn of verkeerd gebruik.

Gelukkig kan je deze vaardigheden verbeteren met een doelgerichte en gepersonaliseerde training. Eigen lichamelijke eigenschappen, dus je bouw of je genetische aanleg zijn moeilijker te beïnvloeden. Vandaar dat we vóór aanvang van de training eerst een uitgebreide body scan uitvoeren om je lichaam goed in kaart te brengen.

Om deze vaardigheden aan te leren, of te verbeteren, gebruiken wij in ons coachingstraject een 10 stappenplan.

10 sessies lopende over 3 maanden, of meer, naargelang jouw ritme.

Hieronder zie je wat deze 10 stappen inhouden. In de sessies maken wij afwissellend gebruik van Equipilates oefeningen, training op Toto Jr alsook op de Flexchair.

Eenmaal je zelf in balans bent kan je het paardenlichaam controleren, sturen en trainen.

Of je nu ambities hebt om Olympisch kampioen te worden of gewoon pijnvrij in balans met je paard te rijden, met het  EquiPhys coachingstraject leer je bewust de juiste bewegingspatronen te gebruiken en herwin je bewegingsvrijheid.

In 10 stappen

naar een

goede houding

In een notendop

wat kost het

Body Scan & Analyse

INTAKE
80
  • Duur: 1u

Training

VERVOLG CONSULT
60
  • Duur: 1u